Malatya Harita Hizmetleri

İfraz - Tevhid - Plankote Uygulamaları

Parsel Aplikasyonu Nedir ?

Tescilli haritalardaki parsel köşe noktalarının zeminde yerinin belirtilmesidir. Aplikasyon Proje üzerindeki koordinatların poligonlar ve total station yardımıyla araziye uygulanmasına verilen isimdir..

Aplikasyon projede yapılan imar planlarını, yapı projelerini, yol projelerini, bahçe mimarisine ilişkin düzenleme planlarını vb. projeleri zemine uygulama işlerine denir. Aplikasyon, harita veya planların yapımı amacı ile arazide tesis edilmiş olan poligon noktası vb. gibi sabit noktalardan yararlanılarak yapılır. Aplikasyon, çoğunlukla hassasiyet gerektiren bir çalışmadır

Yer tespiti yapılmasını istediğiniz arsanın ada parsel bilgilerini veya tapu fotokopisini göndermeniz yeterlidir.

Yola Terk Nedir ?

Yola terk, imar uygulaması sırasında taşınmaz sahiplerince söz konusu taşınmazın kamu yararına terk edilmesi işleminli ifade ediyor. Bu işlem, bir bedel karşılığında ya da bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Yola terk işlemi, imar planına uygun biçimde olacak şekilde taşınmaz mülkün tamamının veya bir kısmının terk edilmesini kapsıyor. Yola terk nedir sorusunu yanıtladıktan sonra yola terk işleminin hangi amaç için yapıldığına değinelim. Kamu yararı için yapılan terk işlemi sonrasında, söz konusu olan yol, yeşil alan ve park gibi alanlar için değerlendiriliyor. Yola terk nedir, özetleyecek olursak, imar uygulaması sırasında taşınmaz sahiplerince bedelli veya bedelsiz olarak imar planına uygun biçimde taşınmazın tamamının veya bir kısmının kamu yararına terk edilmesi işlemidir.

Çoğunlukla, inşaat yapımı için gerekli olan ruhsat alımı esnasında, ilgili Belediye tarafından, planın gerektirdiği kadar kısmının Yola / Yeşil Alana / Parka Terk işlemlerinin yapılması istenir, aksi durumda inşaat ruhsatı alınamaz.

İmar Planları, Şehir ve Bölge Planlamacılar tarafından çizilir, Planların Uygulayıcıları ise Harita Mühendisleri’dir.

Bu işlemler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Genelgesi gereği Harita Mühendislik büroları tarafından yapılabilir.

İfraz Nedir ?

İfraz (ayırma) tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir gayrimenkulün teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse yargı yoluyla veya anlaşarak belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemine deniyor.

Tevhid Nedir ?

Aynı mal sahibine veya sahiplerine ait birden fazla taşınmazların yeni bir numara altında birleştirme işlemidir. Tevhid (birleştirme) yapılacak gayri menkullerin bitişik olması şarttır. Ayrıca üzerinde rehin (ipotek, haciz) gibi tasarrufu kısıtlayan engeller olmaması gerekir. Tasarrufu kısıtlayan engeller var ise hak sahiplerinin muvafakatı gerekir. Tevhid işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettirir.

Cins Değişikliği Nedir ?

Bir gayrimenkulün cinsinin yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale, bağ, bahçe ve benzeri iken arsa ve arazi, arsa ve arazi veya yapılı iken bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem cins değişikliği denir.

Yoldan İhdas Nasıl Yapılıyor?

Yoldan ihdas, yolun kapanması nedeniyle oluşan taşınmaz malın, düzenlenecek haritaya göre yoldan ayrılarak, bir parsel numarası altında ilgilisine göre belediye, köy, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Hazine adına tescili işlemini ifade ediyor.

Yoldan ihdas haritaları yer kontrol noktalarına dayalı olarak yapılıyor. Yoldan ihdas edilen parselin sınırları, komşu parsellerin tüm sınırları ile imar adasının sınırı zemine aplike edilerek belirleniyor. Yoldan ihdas edilen parsel ile komşu parsellerin aplike edilen sınırlarının ölçülerek gösterildiği röleve ölçü krokisi düzenleniyor. Ölçüler yer kontrol noktalarına bağlı olarak yapıldıktan sonra parsel köşe noktalarının koordinatları ve yüz ölçümü sayısal hesaplanıyor. Yoldan ihdas edilen parsel mevcut kadastro paftasına işleniyor. Bu parsel, çevresindeki parsellerle birleşip bir imar parseli oluşturduğu takdirde açılmış ya da açılacak olan paftasına aktarılıyor. Daha önce ifraz, parselasyon, yola terk ve benzeri işlemler dolayısıyla pafta açılmış ise değişiklik bu paftaya dolu pafta sisteminde işlenir. Her işlem için ayrıca pafta açılamıyor.

Hangi belgeler isteniyor?

• Belediye Başkanlığı veya Köy Tüzük Kişiliğinin yoldan ihdas işleminin kontrol ve tescilini talep eden yazısı.
• İhdasa ilişkin Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu kararı ve bu kararla ilgili belgelerin tasdikli örneği.
• Yüklenici serbest çalışan harita kadastro mühendisinin iş yapım sözleşmesi örneği.
• Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği.
• Röleve ölçü krokileri
• Parsel köşe noktalarının koordinat özet çizelgeleri
• Yüzölçümü hesapları
• Yoldan ihdas haritası
• Yoldan ihdas haritasının üç adet ozalit kopyası
• Fihrist
• İşin yapım aşamalarını ve karşılaşılan durumlar ile çözümlerini anlatan teknik rapor
• Yoldan ihdas işlemi için Belediye Başkanlığı ya da Köy Tüzel Kişiliği Kadastro Müdürlüğüne yazılı talepte bulunur.
• Talep önce genel evrak defterine sonra fen işleri kayıt defterine kaydedilir.
• İstem belgesi düzenlenir. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt tarih ve sıra numarası istem belgesine yazılır.
• İşlemin cinsi istem belgesinde işaretlenir, adı ve soyadı bölümüne yazıyı gönderen kurumun adı ile yazının tarih ve sayısı yazılır.
• İstenen belgelerden eksik olanlar resmi yazı ile ilgili idareye bildirilerek tamamlanması istenir ve yoldan ihdas haritasının arazi kontrolü için gün verilmişse verilen gün ve saat belirtilir.
• Belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşların kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları yoldan ihdas haritaların kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınır.

İmar Planı Uygulamaları
• Parselasyon Planlarının Hazırlanması
• 3194 sayılı İmar Kanunu 18. Madde Uygulaması
• Yola, Yeşile Terk, Ayırma ve Birleştirme İşlemleri
• İrtifak Hakkı Kurulumu v.b. Uygulama Çalışmaları

 

MERKEZ OFİS

  • Başharık Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi 63/1 Battalgazi/Malatya ( 0530 930 1923 )

    Cumhuriyet Meydanı , Zeytindalı çarşısı 1/G , Kültür Mah , Akçadağ / Malatya (0422 503 1923)

     

  • +90 530 930 1923
  • info@malatyaharita.com.tr